Hoe kiest u een mat?

Waar let u op bij de aanschaf van een mat?

Bent u op zoek naar de perfecte mat? Het aanbod aan matten is zeer groot en Voordeelmat heeft matten in alle soorten en maten. Wat voor de één de perfecte mat is, hoeft voor een ander zeker niet de beste mat te zijn. Om uit te zoeken wat voor u de ideale mat is, doorloopt u een aantal stappen. We leiden u graag op deze pagina door dit proces heen.

 

Hierbij doorlopen we de volgende stappen:

 

Stap 1: Kies type mat: binnenmat of buitenmat
Stap 2: Heeft u een mat met of zonder rand nodig?
Stap 3: Bepaal het formaat
Stap 4: Kies de dikte van de mat
Stap 5: Stem de mat af op uw gebruik
Stap 6: Zoekt u een mat voor zakelijk gebruik?
Hulp & advies

1

Kies type mat: voor binnen of buiten

 

Deurmatten verdelen we globaal in twee soorten matten; binnenmatten en buitenmatten.

 

Binnenmatten zijn matten die binnen in uw huis liggen en vuil en vocht vasthouden. In sommige gevallen zijn binnenmatten zelfs wasbaar. Binnenmatten zorgen voor een schonere vloer in uw huis. Droogloopmatten zijn geschikte matten voor binnen.

 

Buitenmatten zijn matten die u neerlegt bij de voor- of achterdeur. Het zijn matten die u in weer en wind buiten kan laten liggen. Ze kunnen tegen een stootje. Hun doel is om het grove vuil van uw schoenen af te halen wanneer u uw voeten veegt. Een borstelmat of rubbermat is zeer geschikt voor buiten.

 

Binnenmatten en buitenmatten zijn uiteraard heel goed met elkaar te combineren. Ze vullen elkaar aan in hun eigenschappen.

 

deurmat bedrukt met tekst

Droogloopmat

Aanbieding!

Mat op maat

Aanbieding!

Borstelmat

Aanbieding!

Logomat

2

Heeft u een mat met of zonder rand nodig?

Bij Voordeelmat vindt u matten met of zonder rand. Maar wanneer heeft u een mat met rand nodig en wanneer kiest u voor een mat zonder rand?

 

Mat met rand
Komt uw mat op de vloer te liggen? Dit wordt ook wel een zwevende mat genoemd. In dat geval raden we u een mat met rand aan. Dan ligt de mat beter en vlakker op de vloer. Echter zijn niet alle matten met een rand verkrijgbaar. Een kokosmat heeft meestal geen rand en ook veel droogloopmatten worden zonder rand geleverd, doordat ze wasbaar zijn.

 

Mat zonder rand
Komt uw mat in de vloer te liggen? Dit noemen we ook wel een putmat. Een mat zonder rand is aan te raden. Wanneer u een mat zonder rand neemt, sluit deze in dit geval mooier aan op de vloer.

 

Tip

Is de mat dunner dan de uitsparing? Gebruik dan een ondervloer. Bijvoorbeeld thermofelt of een houten plaat. De mat het liefst gelijk of iets boven de vloer laten uitsteken. Advies om een minimale ruimte tussen de mat en de deur aan te houden van circa 3 mm.

 

Mat voor gietvloer
Als u een mat zoekt (met of zonder rand) voor op een gietvloer adviseren wij de maatmat Dry Clean. Dit is de enige (maat)mat die voorzien is van rubber nitryl (deze bevat geen tantine) en is niet schadelijk voor uw vloer. Alle andere matten met een vinyl pvc bevatten weekmakers.

 

mat zonder rand

Zonder rand

mat met rand
mat met rand

Met rand

putmat binnen een bedrijf

Putmat

Kokosmat op rol

Droogloopmat met rand

Aanbieding!

Borstelmat

Entreemat

Aanbieding!
3

Bepaal het formaat

Het formaat van de mat bepaalt u aan de hand van de plek waar de mat komt te liggen. Voordeelmat biedt u matten met een standaard maat. Bij deze matten kunt u direct de gewenste maat selecteren en deze bestellen.

 

Zit de door u gewenste maat er niet bij? Laat uw mat dan door ons op maat maken. Geef de juiste maten aan ons door en uw mat wordt pasklaar bij u afgeleverd.

 

Heeft u een extra lange of brede mat nodig? Vraag ons naar de mogelijkheden. Onze matten zijn ook op rol verkrijgbaar

 

Tips voor het opmeten van de maat van een maatmat
Komt uw maatmat op de vloer te liggen en heeft deze een rand?

Houd dan aan beide zijden van de mat 1 cm vrij op de plek waar deze komt te liggen in verband met een mogelijke maatafwijking.

 

Schaft u een mat op maat aan voor in de vloer (zonder rand)? Meet dan de looplengte x breedte aan beide zijden 2x op. De langste maat is leidend.

binnenmat die vocht en vuil opneemt

Hulp Nodig?

Vraag een offerte op en krijg persoonlijk advies. Zo maakt u altijd de juiste keus.

3.1 1

Kan ik zelf een mat (bij) snijden?

Het zelf op maat snijden van een mat lijkt een hele klus, maar is vrij simpel.

 

Tip:

Alle matten moeten op de rug worden gesneden. Voordeel is dat de mat hierdoor kaarsrecht kan worden gesneden door de vinyl pvc en of rubber nitryl en nooit zal rafelen.

 

Als de mat door u vanaf rol wordt besteld en deze wordt geleverd met een oplooprand, adviseren wij deze eerst te verwijderen. Wij gebruiken een stalen rij hiervoor, maar een dunne lat is ook goed te doen. Voor het snijden van de mat kunt u het best een haakmesje gebruiken waardoor u door de pvc snijdt en deze precies en kaarsrecht kan snijden.

 

De maten kunt u op de vinyl pvc aftekenen (let wel goed meten en kijken als deze haaks is). Nadat u de rand heeft verwijderd (bijv. de breedte van de mat), meet u nogmaals de lengte van de mat en snijdt u deze op maat.

 

Moet er hierna nog een hoek worden uitgesneden? Meet de mat dan wederom op, teken het op de rug af en snijdt met een haakmes door de pvc.

mat opmeten
mat opmeten
4

Kies de dikte van de mat

Waar moet de mat komen? Op vloer met rand (zwevend), in de vloer zonder rand (putmat) of aansluitend op de vloer tussen de plinten/zonder rand?

 

De benodigde dikte van de mat bepaalt u door te meten hoe hoog de ruimte tussen vloer en openslaande deur is. Als de mat op of in de vloer komt te liggen moet de minimale ruimte tussen deur en mat minimaal 3 mm zijn.

 

Belangrijk is te weten wat de totale dikte van de mat is die u wilt aanschaffen. Wij vermelden deze onder productinformatie. Bij twijfel kunt u ons bellen of een e-mail zenden.

 

Als de mat in de vloer komt te liggen, moet de mat gelijk liggen met de vloer. Is dit niet het geval? Dan is ons advies om een ondervloer toe te voegen.

 

binnenmat
5

Stem de mat af op uw gebruik

Zoekt u een mat voor tijdelijk gebruik of moet de mat een aantal jaren meegaan?

 

De duurzaamheid van elke mat hangt af van het gebruik. Als u een tijdelijke of voordelige oplossing zoekt adviseren wij een type schoonloopmat (op rol) of om een voordelige droogloopmat te bestellen. De meeste dunne matten zijn alleen geschikt voor licht wonen en zijn minder duurzaam.

 

Wilt u een duurzame mat die jarenlang meegaat en praktisch in onderhoud is, dan adviseren wij u de zwaardere kwaliteit. Bijvoorbeeld de Majestic droogloopmat of een entreemat van polyamide garens, zoals de Dry Clean droogloopmat, de Briljant schoonloopmat of de Portal entreemat. Deze zijn zeer geschikt bij intensief gebruik.

 

Maximale levensduur: De levensduur van de door u gekozen mat hangt sterk af van hoe vaak en onder welke weersomstandigheden deze wordt gebruikt. Op de meeste matten geven wij 1 jaar garantie. Op sommige matten is dit wel 2 tot 5 jaar.

logomat binnen een winkelcentrum met een vrouw die de winkel uitloopt

Bent u er uit? Bekijk onze webshop!

Schoonloopmatten (op rol)

De fijne structuur gemaakt van 100% Polypropyleengarens (PP) weet ingelopen vuil en vocht (ca. 50% minder dan een droogloopmat) op uitstekende wijze te verbergen, is plet- en UV bestendig, zorgt voor stabiliteit en heeft een lange levensduur.

Droogloopmatten (op rol)

De fijne structuur van 100 % katoengarens heeft uitstekende vochtopnemende eigenschappen (ca. 5 liter / m2 voor de Aqua Stop tot 7 à 8 liter / m2 voor de Natuflex), is minder pletbestendig en heeft een kortere levensduur. De beste droogloopmatten vindt u in onze webshop. 

Entreematten (op rol)

De fijne structuur gemaakt van 100% Polyamidegarens (PA) weet ingelopen vuil en vocht (gemiddeld 5 -7 lit. / m2) op uitstekende wijze te verbergen, is uitstekend plet- en UV bestendig, zorgt voor meer stabiliteit en heeft een langere levensduur. Vanaf normaal- zwaar en intensief gebruik adviseren wij dan ook dit type mat.

5.1

Intensiteit loopverkeer

Zoekt u een mat voor licht gebruik, normaal gebruik, zwaar gebruik of projectgeschikt?

 

 • Licht gebruik betreft één en/of twee-persoonhuishoudens
 • Normaal gebruik betreft meerpersoonshuishoudens (gezin met kinderen)
 • Zwaar gebruik of project (zakelijk) gebruik betreft wanneer de mat meer dan gemiddeld wordt gebruikt en er sprake is van veel tot intensief loopverkeer. Wanneer u een mat zoekt voor in uw winkel of kantoor, dan moet u uitgaan van de categorie zwaar gebruik.

Geschikte matten licht gebruik:
Schoonloopmat (bijv. Spectrum) dunne droogloopmat (bijv Aqua Stop)

 

Geschikte matten normaal gebruik:
Schoonloopmat (bijv. Mars) en droogloopmat (bijv. Natuflex of Majestic)

 

Geschikte matten zwaar gebruik:
Entreemat (bijv. Portal, Corridor, Passage, Diamond, Traffic)

mat binnen een sportwinkel
5.2

Vuil- en vochtopname

Is een gemiddelde vuil- en vochtopname genoeg of gaat u voor een maximale vuil- en vochtopname?

 • Schoonloopmatten (polypropyleen) zijn slijtvast en duurzaam, nemen redelijk vuil op en minder vocht en zijn niet wasbaar (Spectrum, Mars)
 • Droogloopmatten (katoen) zijn minder slijtvast en duurzaam, nemen redelijk vuil op en veel vocht en zijn wasbaar (Aqua Stop, Natuflex)
 • Droogloopmatten (polyamide en/of polyester) zijn redelijk slijtvast en duurzaam, nemen redelijk vuil op en redelijk vocht en zijn wasbaar (Dry Clean, Twister, Aqualuxe, Majestic)
 • Kokosmatten (kokosvezel) zijn slijtvast en duurzaam, nemen veel vuil (zand) op en minder vocht en zijn niet wasbaar (Ruco). Nadeel bij kokosmatten is dat vochtplekken zichtbaar blijven!
 • Entree- en/of schoonloopmatten (polyamide) zijn slijtvast en duurzaam, nemen goed vuil en redelijk goed vocht op en zijn niet wasbaar (Briljant, Corridor, Diamond, Traffic) 

Maximale vuilopname: schoonloopmat/entreemat
Maximale vochtopname: katoen/droogloopmat en Polyamide/entreemat

binnenmat
5.3

Wasbaarheid

Moet uw mat wel of niet wasbaar zijn?

 

Voordeel van een wasbare mat is dat deze gereinigd kan worden en door de wasbare vinyl pvc een betere antislip heeft dan een niet wasbare mat. Als de mat in een uitsparing ligt of door de afmeting niet gewassen kan worden is elk ander type mat geschikt, afhankelijk van dikte en of kwaliteit (advies entreemat).

 

Wasbaar:
Droogloopmat maatmat Dry Clean en of logomat incl. rubber nitril (vele malen industrieel wasbaar tot 60’C)

 

entreemat binnen
5.4

Huisdieren

Wilt u een mat die minimale opname van huisdierharen heeft?
Wanneer u huisdieren heeft adviseren wij een mat van polyester of polyamide vezels. Beide hebben de eigenschap het minst haren etc. aan te trekken. Een droogloopmat is als enige ook nog wasbaar.

 

Geschikte matten met huisdieren
Majestic droogloopmat, dry clean droogloopmat, portal entreemat, briljant entreemat

entreemat binnen
5.5

Antislip

 

Voor binnen adviseren wij een type droogloopmat met een wasbare vinyl pvc of de maatmat Dry Clean incl. een rubber nitryl (Magic of de wasbare logomat). Deze laatste adviseren wij ook als enige voor gietvloeren (rubber nitryl bevat nl. geen tantine)

 

Voor buiten adviseren wij de antislipmat Safe Walk. Dit is de enige antislip die geschikt is voor alle weersomstandigheden.

antislipmat binnen
6

Zoekt u een mat voor zakelijk gebruik?

In bedrijven lopen er dagelijks tientallen, honderden of misschien wel duizenden mensen over een mat. Dat betekent dat u een mat nodig heeft die wel tegen een stootje kan en lang meegaat. Wij hebben matten voor bedrijven in ons assortiment die zeer geschikt zijn voor zakelijk gebruik.

 

Logomatten

Wij leveren ook matten met uw logo als zwevende mat met rand of als putmat zonder rand.

logomat buiten bij een winkel

0
  0
  WInkelmand
  Je winkelmand is leegTerug naar de winkel