matopmaat_40pxMat op maat maken mogelijk  
levering-40pxLevering binnen 2 á 3 werkdagen  
ups_40pxGratis levering v.a €49,-

Hoe kiest u een mat?

Waar let u op, bij de aanschaf van een mat?

Houd rekening met de volgende criteria

Stap 1: type mat, binnenmat of buitenmat
Stap 2: mat met of zonder rand
Stap 3: formaat van de mat
Stap 4: dikte van de mat
Stap 5: gebruik van de mat
Stap 6: wel of geen zakelijk gebruik
Hulp & advies

Hulp nodig?

Hulp nodig bij u keuze?


Neem contact op:

T: 0521 788 934

E: info@voordeelmat.nl


Of bekijk het adviesformulier:

Adviesformulier

Stap 1: type mat

Zoekt u een binnenmat of een buitenmat?

Bekijk direct ons aanbod:

Bekijk binnenmatten  Bekijk buitenmatten

Zonder rand
Met rand
Putmat

Stap 2: met of zonder rand?

Wanneer de mat op de vloer komt te liggen, noemen wij dit een zwevende mat. Advies is om deze ( indien mogelijk ) te nemen met rand, waardoor de mat beter en vlakker zal liggen op uw vloer.

Sommige type droogloopmatten ( ook vanaf rol ) zoals de droogloopmat Aqua Stop en de ( betere ) Natuflex ( wasbaar ) worden alleen geleverd zonder rand !

Mat voor gietvloer

Als u een mat zoekt (met of zonder rand) voor op een gietvloer adviseren wij de maatmat Magic. Dit is de enige (maat)mat die voorzien is van rubber nitryl (deze bevat geen tantine) en is niet schadelijk voor uw vloer. Alle andere matten met een vinyl pvc bevatten zgn. weekmakers.

Putmat

Als de mat in een uitsparing valt (putmat) adviseren wij deze zonder rand te nemen, waardoor de mat mooi aansluit op de vloer.

Tip

Gebruik een ondervloer ( thermofelt of een houten plaat ) als de mat dunner is als de uitsparing. De mat het liefst gelijk of iets boven de vloer laten uitsteken. Advies om een minimale ruimte tussen de mat en de deur aan te houden van ca. 3 mm.

Stap 3: Het formaat bepalen

Valt de gewenste maat van uw mat binnen een standaard collectiemaat? Onderstaande  formaten waarvoor matten incl. rand verkrijgbaar zijn. Geen collectiemaat? Wij maken uw mat op maat.

 •   40 x 60 cm
 •   50 x 80 cm
 •   60 x 80 cm
 •   60 x 90 cm
 •   80 x 120 cm
 •   90 x 120 cm
 •   90 x 150 cm
 • 120 x 180 cm
 • 135 x 200 cm

Uw mat op maat laten maken

 

Stap 3.1: Kan ik zelf een mat (bij) snijden?

Het zelf op maat snijden van een mat lijkt een hele klus, maar is vrij simpel.

Tip

Alle matten moeten op de rug worden gesneden.
Voordeel is dat de mat hierdoor kaarsrecht kan worden gesneden door de vinyl pvc en of rubber nitryl en nooit zal rafelen.

Als de mat door u vanaf rol wordt besteld en deze wordt geleverd met een oplooprand (zie foto) adviseren wij deze eerst te verwijderen. Wij gebruiken een stalen rij hiervoor, maar een dunne lat is ook goed te doen. Voor het snijden van de mat kunt u het best een haakmesje   gebruiken waardoor u door de pvc snijd en deze precies en kaarsrecht kan snijden.

De maten kunt u op de vinyl pvc aftekenen (let wel goed meten en kijken als deze haaks is). Nadat u de rand heeft verwijderd (bijv. de breedte van de mat) meet u nogmaals de lengte van de mat en snijd u deze op maat.

Als er (nog) een hoek moet worden uitgesneden, wederom opmeten, op de rug aftekenen en met een haakmes door de pvc snijden.

Mat op maat laten snijden

Stap 4: Dikte bepalen

Hoe hoog is de ruimte tussen vloer & openslaande deur?

Als de mat op of in de vloer komt te liggen moet de minimale ruimte tussen deur en mat minimaal 3 mm zijn. Belangrijk is te weten wat de totale dikte van de mat is die u wilt aanschaffen. Wij vermelden deze onder productinformatie. Bij twijfel kunt u ons bellen of een e-mail zenden.
Hoe speelt de hoogte van de deur een rol bij het bepalen van de dikte van de mat?

Waar moet de mat komen? Op vloer met rand ( zwevend ), in de vloer zonder rand ( putmat ) of aansluitend op de vloer tussen de plinten / zonder rand ?

Bekijk zwevende matten  Bekijk putmatten

Stap 5: Afstemmen op uw gebruik

Zoekt u een mat met een maximale levensduur of zoekt u een tijdelijke mat?

De duurzaamheid van elke mat hangt af van het gebruik. Als u een tijdelijke of voordelige oplossing zoekt adviseren wij een type schoonloopmat (op rol) zoals onze aktiemat Mars of de droogloopmat Aqua Stop. Wilt u een duurzame mat die jaren meegaat en praktisch in onderhoud is dan adviseren wij de Natuflex droogloopmat of een entreemat van polyamide garens.

Aktiemat Mars
entreematten
Entreemat
Aqua Stop

 

Maximale levensduur: De levensduur van de door u gekozen mat hangt sterk af van hoe vaak en onder welke weersomstandigheden deze wordt gebruikt. Belangrijk voor u is om te weten wat het verschil is tussen  de verschillende kwaliteit garens die worden gebruikt .

SCHOONLOOPMATTEN  ( op rol )

De fijne structuur gemaakt van 100% Polypropyleengarens (PP) weet ingelopen vuil en vocht (ca. 50% minder dan een droogloopmat) op uitstekende wijze te verbergen, is plet- en UV bestendig, zorgt voor stabiliteit en heeft een lange levensduur.

Schoonloopmatten

DROOGLOOPMATTEN (op rol)

De fijne structuur van 100 % katoengarens heeft uitstekende vochtopnemende eigenschappen (ca. 5  liter / m2 voor de Aqua Stop tot 7 à 8  liter / m2 voor de Natuflex), is minder pletbestendig en heeft een kortere levensduur.

Droogloopmatten

ENTREEMATTEN  (op rol)

De fijne structuur gemaakt van 100% Polyamidegarens (PA) weet ingelopen vuil en vocht (gemiddeld 5 -7 lit. / m2) op uitstekende wijze te verbergen, is uitstekend plet- en UV bestendig, zorgt voor meer stabiliteit en heeft een langere levensduur. Vanaf normaal- zwaar en intensief gebruik adviseren wij dan ook dit type mat.

Entreematten

Stap 5.1: Intensiteit loopverkeer

Zoekt u een mat voor licht gebruik, normaal gebruik, zwaar gebruik of projectgeschikt?

 • Licht gebruik betreft één en/of twee-persoonhuishoudens
 • Normaal gebruik betreft meerpersoonshuishoudens (gezin met kinderen)
 • Zwaar gebruik of project (zakelijk) gebruik betreft wanneer de mat meer dan gemiddeld wordt gebruikt en er sprake is van veel tot intensief loopverkeer

Geschikte matten licht gebruik:
schoonloopmat (bijv. Spectrum)  dunne droogloopmat (bijv Aqua Stop)

Geschikte matten normaal gebruik:
schoonloopmat (bijv Mars) en droogloopmat (bijv. Natuflex)

Wanneer u een mat zoekt voor in uw winkel of kantoor, dan moet u uitgaan van de categorie zwaar gebruik.
Geschikte matten zwaar gebruik:
entreemat bijv. Portal, Corridor, Passage, etc.

Schoonloopmat Droogloopmat

Stap 5.2: Vuil- en vochtopname

Is een gemiddelde vuil- en vochtopname genoeg of gaat u voor een maximale vuil- en vochtopname?

 • Schoonloopmatten (polypropyleen) zijn slijtvast en duurzaam, nemen goed vuil op en minder vocht en zijn niet wasbaar (Spectrum, Mars)
 • Droogloopmatten (katoen) zijn minder slijtvast en duurzaam, nemen redelijk vuil op en veel vocht en zijn  wasbaar (Aqua Stop, Natuflex)
 • Droogloopmatten (polyamide) zijn redelijk slijtvast en duurzaam, nemen redelijk vuil op en redelijk vocht en zijn  wasbaar (Twister)
 • Kokosmatten (kokosvezel) zijn slijtvast en duurzaam, nemen veel vuil ( zand ) op en minder vocht en zijn niet wasbaar (Ruco)
 • Nadeel bij kokosmatten is dat vochtplekken zichtbaar blijven!
 • Entreematten (polyamide) zijn slijtvast en duurzaam, nemen goed vuil en vocht op en zijn niet wasbaar (Luxor, Briljant, Corridor)

Maximale vuilopname: schoonloopmat / entreemat
Maximale vochtopname: katoen / droogloopmat en Polyamide/entreemat

Stap 5.3 Wasbaarheid

Moet uw mat wel of niet wasbaar zijn?

Voordeel van een wasbare mat is dat deze gereinigd kan worden en door de wasbare vinyl pvc een betere antislip heeft als een niet wasbare mat. Als de mat in een uitsparing ligt of door de afmeting niet gewassen kan worden is elk ander type mat geschikt, afhankelijk van dikte en of kwaliteit (advies entreemat).

Wasbaar:
Droogloopmat maatmat Magic, logomat incl. rubber nitryl ( rubber nitryl ca. 200 x industrieel wasbaar op 60’C )

Niet wasbaar:
Schoonloopmat en kokosmat

Safe Walk
Antislip

Stap 5.4: Huisdieren & Antislip

Wilt u een mat die minimale opname van huisdierharen heeft?
Wanneer u huisdieren heeft adviseren wij een mat van katoen of polyamide vezels. Beide hebben de eigenschap het minst haren etc. aan te trekken. Een droogloopmat is als enige ook nog wasbaar .

Wilt u een mat die antislip heeft?

Voor binnen adviseren wij een type droogloopmat met een wasbare vinyl pvc of de maatmat Magic incl. een rubber nitryl (Magic en de 598 logomat). Deze laatste adviseren wij ook als enige voor gietvloeren (rubber nitryl bevat nl. geen tantine)

Voor buiten adviseren wij de antislipmat Safe Walk. Dit is de enige antislip die geschikt is voor alle weersomstandigheden!

Bekijk antislipmatten

Stap 6: Zakelijk gebruik

Voor matten in winkels, kantoren en andere bedrijfsruimten adviseren we een mat aan te schaffen die geschikt is voor zwaar gebruik.

Bekijk entreematten

Logomatten

Wij leveren ook matten met uw logo als zwevende mat met rand of als putmat zonder rand.

Alles over logomatten

Logomat
Logomat
Logomat

matopmaat_40pxMat op maat maken mogelijk  
levering-40pxLevering binnen 2 á 3 werkdagen  
ups_40pxGratis levering v.a €49,-
Onze matten

Veilig betalen & verzenden

Right Menu Icon